Drammen overgangsbolig har plass til 12 beboere og er et tilbud til innsatte som har en klar målsetning om å leve et lovlydig og rusfritt liv under soning og etter løslatelsen. Overgangsboligen har tilpasning til samfunnet som hovedfelt. Derfor har overgangsboligen frigang til arbeide eller skole og en større permisjonskvote enn andre fengsel.

Hva må til for å få plass ved Drammen overgangsbolig?
- Du må være i målgruppen for overgangsboligen. Det vil si at du må ha et særlig behov for bo- eller sosial trening, planlegging av løslatelse, nettverksarbeid, gjeldshåndtering med videre, som ikke kan tilbys fra avgivende fengsel.
 
- Overføringen må være hensiktsmessig for å fremme en positiv utvikling og for å motvirke ny kriminalitet.
 
- Sysselsetting samt økonomi (evn. ytelse fra NAV) skal være på plass fra avgivende fengsel før overgang.
 
- Du må forplikte deg til å samarbeide med din kontaktbetjent ved overgangsboligen for å jobbe aktivt med dine målsettinger for oppholdet i overgangsboligen
 
- Du må samarbeide om BRIK evt rekartlegging.
 
- Du må forplikte deg til å delta i kriminalitetsforebyggende samtaler med kontaktbetjent og eventuell programvirksomhet som overgangsboligen og du sammen finner hensiktsmessig. 
 
- Du må ha gjennomført noen permisjoner uten svikt.
 
- Du bør ha en fastlege.
 
Korttidspermisjoner: 
Det kan innvilges inntil 10 timer korttidspermisjon i uka, inkludert reisetid. Korttidspermisjon gis fortrinnsvis i forbindelse med medisinsk behandling, og til andre formål som fremmer overgangsboligens rehabiliteringsarbeid med innsatte. Hver korttidspermisjon skal som hovedregel ikke overstige 5 timer
 
Ordinære permisjoner: 
Årlig permisjonskvote er på 30 døgn. Permisjonskvoten kan etter konkret vurdering økes dersom særlige grunner tilsier det, men ikke utover 50 døgn. Du må ha en permisjonsadresse som må godkjennes av Drammen overgangsbolig. 

Informasjon før straffegjennomføring

Hvordan kommer man til overgangsboligen?
Drammen overgangsbolig ligger i Buskerudveien 195 bak Travbanen på Åssiden i Drammen. Fra Drammen sentrum kjør mot Kongsberg på RV 283. Ved  trafikklys rett etter Travbanen tar du til venstre og i neste t-kryss tar du til venstre. Etter 100 m ligger Drammen overgangsbolig på høyre side ned mot elven. Buss nr 05 til Vinnes stopper rett utenfor overgangsboligen. Timeekspressen mellom Oslo og Kongsberg og Oslo- Hønefoss stopper på RV 283 på andre siden Travbanen.

Hva MÅ den innsatte ha med seg?
Den innsatte må ha med seg private eiendeler som klær og toalettsaker. Dyne, pute og sengetøy holder overgangsboligen. Innsatte må også ha bankkonto og kort i orden før overføring da overgangsboligen har selvhusholdning.

Hva KAN den innsatte ha med seg?
Den innsatte kan ha med egen TV, PC og en Mobiltelefon.

Hva får den innsatte utlevert ved ankomst?
Egen nøkkel til rommet og en mappe med informasjonsmateriale som blir gjennomgått de første dagene.

Informasjon under straffegjennomføring

Hva skjer de første dagene i fengslet?
Den første dagen blir som regel brukt til å bli kjent på overgangsboligen og i lokalmiljøet. Regler og annen informasjon blir gjenomgått og arbeids/skoleavtale blir skrevet med arbeidsgiver/skole. Arbeidet med å skaffe arbeids eller skoleplass er ordnet fra avgivende fengsel evt i samarbeid med overgangsboligen før overføring.

Hva kan den innsatte kjøpe av varer i fengslet?
Alt av innkjøp foregår på utsiden av overgangsboligen.
 
Hvilke muligheter har den innsatte for telefonering?
Beboeren bruker sin egen mobiltelefon.
 
Hva kan den enkelte ha av private effekter på cellene?
Den innsatte kan ha det meste av private eiendeler på eget rom. Det er en del begrensninger som f eks at det ikke er lov å ha privat treningsutstyr, proteinpulver etc.
 
Hvilke skoletilbud har fengslet?
Vi har ikke eget skoletilbud. Alle innsatte er på frigang utenfor overgangsboligen.
 
Hvilke fritidstilbud har fengslet?
På søndager er det mulighet for fellesfremstillinger / aktiviteter utenfor fengslet. Dette planlegges sammen med de ansatte. Lørdager er det mulighet for fellesmat der innsatte står for planlegging, innkjøp samt tilberedning av måltidet. 
 
 

Informasjon til besøkende

Hva er prosedyrene for å besøke en innsatt i overgangsboligen?
Alle som ønsker å besøke innsatte ved Buskerud overgangsbolig og friomsorgskontor, avdeling Drammen overgangsbolig må søke om besøkstillatelse. Du kan søke for deg selv og egne barn.

Besøkende til fengselet kan søke om besøkstillatelse digitalt, ved å opprette bruker og logge seg på kriminalomsorgens selvbetjeningsportal. Dette gjelder også når det søkes om videobesøk.

Det er fremdeles mulig å søke besøksklarering på papir, men det tar lengre tid enn å levere elektronisk. Ta kontakt på Buskerud-OF@kriminalomsorg.no for å få tilsendt søknadskjema.
 
Søknadsprosess
Opplysningene i søknaden blir sendt politiet for vandelskontroll. Opplysninger fra politiets strafferegister danner grunnlaget for vurdering om søknaden innvilges uten restriksjoner, nekt av besøk eller besøk med restriksjoner.
Behandlingstiden er ca. 2 uker og man vil få beskjed om logge inn på selvbetjeningsportalen når svar foreligger. 

Hvordan bestille besøk?
Det er innsatte selv som bestiller besøk etter å ha avtalt med den han ønsker besøk av.

Hva er besøkstidene i overgangsboligen?
Onsdag, torsdag og fredag: kl 17:00 – 21:00
P1: 1700-1845 
P2: 1915-2100

Lørdag: kl 11:30 – 17:30 
P1:1130-1415 
P2: 1445-1730 

Søndag: kl. 16:00 – 20:00
P1:1600-1745 
P2: 1815-2000

Innsatte kan motta ett besøk per uke med varighet inntil 1,5 - 2 timer. Ekstrabesøkstid kan søkes om og vurderes i hvert enkelt tilfelle, og hvor det tas hensyn til barn og lang reisevei. Legitimasjon samt besøkstillatelse skal medbringes og fremvises ved besøk.