Det er foretatt en evaluering av livssynsprosjektet som ble etablert ved avd. for utenlandske innsatte i Kongsvinger fengsel i 2022. Anbefalingen er at prosjektet gjøres permanent, og i første omgang er det nå forlenget ut 2024.

Bakgrunn for livssynsprosjektet
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) fikk gjennom tildelingsbrev for 2021 i oppdrag å gjennomføre et forsøksprosjekt med livsynsteam-/medarbeidere i kriminalomsorgen.

Prosjektet ble etablert i januar 2022, og er nå forlenget ut 2024. Gjennomføring av prosjektet har vært begrenset til Kriminalomsorgen Innlandet avd. utenlandske innsatte, høy sikkerhet, Kongsvinger.

Om prosjektet
Livssynsprosjektets hensikt er å øke tilgjengeligheten til tro- og livssynstjenestene gjennom to modeller: Gruppe 1 og gruppe 2.

Gruppe 1 skulle opprinnelig bestå av fengselsprest og representanter for henholdsvis muslimsk trossamfunn, den katolske kirke og humanetisk forbund. En imam deltok i første fase av prosjektperioden, men trakk seg ganske raskt fra prosjektet. Den katolske kirke takket nei til deltakelse. Gruppe 1 ble tidlig i prosjektperioden derfor redusert til kun å omfatte fengselsprest og fengselshumanist, mens en imam nå i prosjektets sluttfase er blitt tilknyttet gruppe 2.

Gruppe 2 består av representanter for muslimsk trossamfunn, den katolske kirke, samt andre og antatt mindre representerte trosretninger.

Om evalueringen
Det ble besluttet at livssynsprosjektet skulle evalueres, og at evalueringen skal inngå i en vurdering av om livssynsprosjektet skal etableres som permanent tiltak. Stab strategi og analyse i KDI har stått ansvarlig for evalueringen.

Målet med evalueringen var tredelt. For det første ønsket vi å undersøke i hvilken grad livssynsprosjektet bidrar til at innsatte kan praktisere sin tro eller livssyn gjennom straffegjennomføringen.

For det andre ønsket vi å undersøke i hvilken grad livssynsprosjektet bidrar til redusert risiko for diskriminering og radikalisering, og hvordan prosjektet bidrar til økt tilgang på religiøs eller åndelig veiledning. Til slutt ønsket vi en nærmere vurdering av hvilke perspektiver, opplevelser og nytteverdi innsatte og ansatte som er tilknyttet livssynsprosjektet gir uttrykk for.

Resultater
Evalueringen viser at livssynsprosjektet kan gi innsatte økt mulighet til tro- og livssynspraktisering under straffegjennomføringen. Gjennom sitt nærvær og arbeid bidrar livssynsteamet til en grad av normalitet hos flere innsatte, og er på den måten et forebyggende og risikoreduserende tiltak.

Deltakerne i undersøkelsen vurderer i hovedsak livssynsprosjektet som vellykket. Prosjektet bidrar til at innsatte gis mulighet for tro- og livssynsutøvelse, og et flertall ønsker at prosjektet etableres som fast tiltak.

Evalueringens anbefalinger
•Det anbefales at livssynsprosjektet etableres som fast tiltak.
•Det anbefales at kriminalomsorgens ansatte får informasjon og økt kjennskap til innhold og gjennomføring av samlinger i regi av livssynsteamet.
•Det anbefales at det etableres en felles plattform og et felles regelverk for livssynsteamets arbeid.
•Det anbefales at det innhentes et bredt kunnskapsgrunnlag om tro og livssyn i kriminalomsorgen.

Last ned hele evalueringsrapporten (pdf-fil)