Problemstillingen rundt kroppsvisitasjon av innsatte er aktualisert ved dom i Gulating lagmannsrett av 10. juni 2020, som med tydelighet viser at kroppsvisitasjoner kan medføre krenkelser av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Midlertidige føringer for kroppsvisitasjon

KDI skal gjennomgå regelverket om undersøkelse av innsatte ved kroppsvisitasjon, herunder retningslinjene til straffegjennomføringsloven § 28. Dette arbeidet vil  imidlertid ta noe tid, og det er derfor behov for å gi noen foreløpige føringer på området.

Hensikten er å gi noen umiddelbare føringer for å redusere bruken av kroppsvisitasjon i kriminalomsorgen, herunder for å sikre at vår praksis er i overensstemmelse med EMK. Det legges også opp til at kriminalomsorgen i stor grad skal bruke kroppsskannere (sikkerhetsskannere) i forbindelse med undersøkelser av innsatte, som i mange situasjoner vil kunne erstatte behovet for kroppsvisitasjon.

Føringene er av overordnet karakter og ikke gir svar på alle problemstillinger som eventuelt oppstår som følge av endringer i rutiner og praksis.

Debatt

Tirsdag 6. oktober kl. 18.30 arrangerer Jussbuss debatten Kroppsvisitasjon i norske fengsler - hvor bør grensen gå? på Litteraturhuset i Oslo.

Mer informasjon om debatten finner du på Jussbuss sine facebooksider, hvor også debatten blir strømmet. 

Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i KDI, skal sitte i panelet, sammen med følgende: 

  • Maria Hessen Jacobsen (forsvarer) 
  • Maria Aasen-Svensrud (Arbeiderpartiet) 
  • Jan Arve Blom (Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund) 
  • Johannes Flisnes Nilsen (Sivilombudsmannens forebyggingsenhet) 
  • en tidligere innsatt som har erfart kroppsvisitasjon